„Kako razumjeti različite od sebe u životu i u poslu?“ – Vukovar

U Vukovaru je održana prva instant radionica uz čaj „Use the time for tea“ pod nazivom „Kako razumjeti različite od sebe u životu i u poslu?“.

U vrlo neobičnom ambijentu na Dunavu kojim smo plovili jedinstvenim elektro i eko brodu u Hrvatskoj Waterbus Bajadera na samo -6 stupnjeva, 40-tak sudionika je sudjelovalo na 22. po redu after work radionici modeliranja uspjeha i učenja novih vještina za osobni rast i razvoj. Voditeljica radionica i projekta gđa. Mara Majstorović NLP trenerica, podučila je i upoznala polaznike s reprezentacijskim sustavima i alatima iz NLP-a, a uz čiju primjenu je lakše razumjeti različite od nas i kvalitetnije odraditi komunikaciju s istima.

Kako bismo razumjeli bolje ljude oko nas trebamo prvo ipak napraviti malo dublju promjenu u sebi, osvijestiti našu vlastitu odgovornost, namjeru i primjenu komunikacijskih alata koji su nam dostupni ako ih naučene i primijenimo. Aktivno slušanje, pozitivna namjera, traženje povratne informacije, usklađenost sa sugovornikom, empatija i razumijevanje kao i poštivanje sebe i drugih su put ka kvalitetnijim odnosima ali i boljoj komunikaciji. O važnosti neverbalne komunikacije polaznike je uputila slikovitom prezentacijom Mirna Levaković Lombarović i naučila kako nas kod svakodnevne komunikacije najviše izdaje neverbalni govor tijela. Riječima možemo prekriti svoje misli, stavove i emocije, no geste će nas nesvjesno otkriti.

Zaključak obje predavačice je kako u samo 5 minuta možemo skenirati svaku osobu s gotovo 70 % točnosti, ali problem nastaje u onih 30 % naših pretpostavki i našeg ne prihvaćanja različitosti. Nakon teorijskog dijela u kojem su sudjelovali i polaznici kroz životopisne aktivnosti, voditeljica je modelirala goste, mladi bračni poduzetni par iz Vinkovaca koje povezuju dva mentalna sklopa, balkanski i ruski te su nam pojasnili kako je njihova različitost unijela promjene u uspješnom poslovanju i vođenju njihovog Manufaktura bara u odnosima s njihovim djelatnicima i u komunikaciji u braku.

Gošća iz Zagreba Natalija Zastavnik Crnički nas je upoznala koje su prednosti poslovanja u čisto ženskom timu , kako je upravo iz vlastitih problema u komunikaciji došla na ideju pokretanja aplikacije Salonize, kojom će se ubrzati komunikacija s klijentima i uslužnim poduzetnicima kako bi im uštedjela vrijeme i energiju u balansiranu između privatnog i poslovnog i zadržala klijente na duže staze.

Zaključak radionice sveo se na mudru izreku ruskog naroda koju je s nama podijelila gošća porijeklom iz Rusije Liubov Mlivić : „U tuđi manastir ne unosi svoja pravila, već poštuj njegova!“, odnosno kad komuniciramo s različitim ljudima od sebe ne pretpostavljamo, ne namećimo svoja uvjerenja već budimo aktivni promatrači i slušatelji, tražimo kroz otvorena pitanja povratne informacije, uvažavajmo tuđa mišljenja kako bi prepoznali prednosti različitog promišljanja i iz toga ostvarili obostranu dobrobit u komunikaciji.

Iduća instant radionica u organizaciji tvrtke Lotusmedia je u Vinkovcima 27.3. u hotelu Admiral na temu „Problemske situacije, prepreke ili putokazi!“ s novim gostima i novim znanjima za bolje razumijevanje svijeta i ljudi oko nas u životu i poslu.