STRES – motivacija ili prijetnja zdravlju i karijeri?“ – Vukovar

„Stres nije ono što nam se dešava. Stres je naša reakcija na ono što nam se dešava!“ M. Killoran!“

Upravo u kontekstu ove mudre izjave u  Vukovaru je održana zadnja u ovoj godini instant radionica uz čaj „Use the time for Tea“ po nazivom „Stres – motivacija ili prijetnja zdravlju i karijeri!“

U vrlo posebnom ambijentu, divnom sunčanom jesenjem danu na Waterbus Magenta1 na Dunavu, 20-tak sudionika je interaktivno sudjelovalo na 26. po redu after work radionici modeliranja uspjeha i učenja novih vještina za osobni rast i razvoj.

Voditeljica radionica i projekta gđa. Mara Majstorović NLP trenerica i POY praktičarka, provela je sudionike kroz proces Points of You alata i uvela ih u njihov unutarnji svijet emocija s ciljem razumijevanja kako im funkcionira tijelo pod stresom. Poklonila im je kroz radionicu s fotografijama nove uvide o sebi i o tome kako se nositi sa stresom i kako ga kanalizirati u motivaciju, a ne u teška emotivna i konfliktna stanja.

Ljudsko tijelo često zanemareno u brzom načinu življenja ima svoje mehanizme kojima se bori protiv stresa i često daje signale koji se ne doživljavaju, pa su na tom tragu  polaznici odradili POY proces kroz pitanja, kako gledaju na svoje tijelo, što osjete i što čuju od vlastitog tijela, odnosno što im tijelo poručuje kad su pod stresom.

Points of You metoda koja koristi fotografiju kao suradnika, partnera i katalizatora, pomogla je sudionicima da pogledaju unutar sebe, da nadmudre vlastiti mozak i povežu se s onim što se unutar njih uistinu događa.

Kroz pogled u sebe otvorili su im se novi uvidi, s kojima su se prebacili sa standardnih algoritama opravdavanja zašto je život stresan na stvarna stanja i mogućnosti.

Polaznici su se upoznali s mogućim stresovima razmjenjujući individualna iskustva te sa simptomima stresa kroz emocije poput poricanja, ljutnje, uznemirenosti, iscrpljenosti, nesanice, nedostatka koncentracije, neefikasnog upravljanja vremenom i kroz zdravstvene probleme.

Nakon radnog dijela kao i uvijek modelirali su se uspješni ljudi, a ovaj put su to bile dvije poduzetnice iz Vukovara, Sanela Andrašević i Snežana Živković.

Sanela Andrašević je Vukovarka i žena koja vrlo vješto balansira između posla, obitelji i svojih vlastitih ciljeva. Za sebe kaže da je multitasking i žena spremna na sve.

Svoju kreativnost izražava kroz posao u Studiu DEA gdje se vrlo uspješno već godinama bavi fotografijom, video snimanjem i organizacijom događaja.

Majka je troje djece, voli glazbu i upravo joj glazba pomaže u stresnim situacijama da ga kanalizira u kreativna rješenja, no jednako tako osama i tišina su joj jako potrebni kad treba vrijeme samo za sebe.

Ulaganje u razne edukacije joj dodatno pomažu u razumijevanju sebe i svojih stanja ali i kako da razumije ljude s kojima surađuje i s kojima je okružena.

Snežana Živković je poduzetnica iz Vukovara sa dva posla i dva zanimanja. Spada u 10% sretnika koji vole svoj posao, jer vrlo uspješno vodi svoj kozmetički salon Luna još od 2005. g., a od 2008. paralelno radi u Strukovnoj školi  u Vukovaru kao predavač. Voli učiti, dijeliti znanje, napredovati i razvijati se.

Sa stresom se susreće svakodnevno, što kroz klijente koji joj dolaze sa svojim problemima, što kroz odnose s djecom i suradnicima, no ona ga uspješno kontrolira tako da se maksimalno posveti svima, zaustavi vrijeme pomogne drugima da se osjećaju dobro.

Stresne situacije rješava sama sa sobom u miru i u tišini, ponekad joj je potrebno samo nekoliko minuta i da ponovo bude spremna za nove životne i poslovne izazove.

Zaključak radionice je kako stres sam po sebi nije niti loš niti dobar, ponekad je motivirajući i potiče stvaralačku energiju, dok je češće nepodnošljiv i može zaprijetiti zdravlju i karijeri, te je zbog toga potrebno raditi na vještinama upravljanja stresom kroz edukacije ali i kroz alternativne metode poput vještina pravilnog disanja, meditacije, tjelovježbe, boravka u prirodi i na zraku, zdrave prehrane i raznih prirodnih metoda poput aromaterapije, kreativnih tehnika i sl.

Iduća instant radionica u organizaciji tvrtke Lotusmedia d.o.o. je u Osijeku 20.11. na temu „Kako pozitivno utjecati na sustav oko nas?“ s novim gostima i novim znanjima za bolje razumijevanje svijeta i ljudi u životu i poslu.