Regionalna konferencija gospodarstvenika 2017.

12.6. je u vrlo optimističnom  ozračju održana 6. po redu jedinstvena „Regionalna konferencija gospodarstvenika“ u Vinkovcima u hotelu „Slavonija“  na kojoj je sudjelovalo preko 150 gospodarstvenika i sudionika.

U organizaciji tvrtke Lotusmedia i partnera HGK podružnica Vukovar i razvojne agencije Vukovarsko Srijemske županije Hrast d.o.o., polazna osnova konferencije je bila  Sinergija kao ključ oporavka“ s ciljem poticanja sudionika na udruživanje i proaktivnost, te iznalaženja zajedničkih interesa i mogućnosti na tržištu.

Uz podršku mnogobrojnih sponzora, Croatia osiguranje d.d.,  Eurco d.d., DMK Servis d.o.o., Hotel Slavonija, Fina, Aurelia-Naše klasje d.o.o. Cinematic, Gladiola, Žito d.o.o. Media 53, Iločki podrumi i mnogi drugi,  kroz dvije panel diskusije o organiziranom i jedinstvenom domaćem tržištu, ukazivalo se na prednosti okruženja u kojem pojedinci, radeći zajedno  u skupinama, efikasno (uz korištenje najmanje količine potrebnih resursa) mogu ostvariti zadane ciljeve i postići uspješne rezultate.

Na konferenciji su se  modelirali primjeri dobre prakse,uspješni pojedinci i tvrtke koje su udruživanje prepoznale kao prednost i uspjele.

Ove godine konferenciji se priključila i Hrvatska udruga poslodavaca, a izvrsni predavači prof. dr.sc. Saša Petar, prof. psihologije, mr.sc. Darko Sambol MBA, Stephanie E. Trpkov MBE,  mag.oec. Gordana Kadoić i univ.spec.oec. Mara Majstorović NLP Coach, su za kraj održali instant predavanja na teme timskog rada, učenja na greškama, sinergiji muško ženskih snaga i organizacijskog coachinga i komunikacije.

Uz podršku Vukovarsko srijemske županije i grada Vinkovaca, svojim dolaskom su podršku dala dva ministarstva. U izaslanstvu Predsjednika Vlada Republike Hrvatske, sudjelovala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU  Gabrijela Žalac i gđa Ana Mandac  pomoćnica i izaslanica Potpredsjednice Vlade i ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela žalac  je informirala sudionike o nadolazećim projektima i ciljevima, te istakla da su joj kroz regulaciju tržišta u fokusu 5 slavonskih županija i 5 razvojnih agencija s kojima će se dogovarati razvojni projekti. Ispred Hrvatske udruge poslodavaca, gospodin Ivan Sarić je ukazao na probleme nedostatka ljudskih potencijala na tržištu rada naročito osposobljenih za pisanje i provedbu EU projekata, te da je potrebno mijenjati obrazovni sustav i raditi na deficitarnim zanimanjima i većoj satnici prakse.

Gospodin Tomislav Radoš ispred Hrvatske gospodarske komore ukazao je da moramo biti proaktivniji po pitanju strategija koje su se davno donijele a nisu provedene i da nemamo vremena raditi na novima već se usmjeriti na Projekt Slavonija.

Razvojna agencija Hrast koju je predstavljao gospodin Mario Bušić je informirala sudionike sa novim smjernicama kroz Agrotehnološki centar koji se treba izgraditi kako bi se malim dobavljačima ubrzao proces u logistici, financiranju i povezivanju u vrijednosnom lancu. Također je ukazano na broj zatvorenih OPG-ova i da treba raditi na edukaciji kako bi se proces izumiranja OPG-ova  i iseljavanja stanovništva zaustavio.

Pomoćnica Ana Mandac je informirala o sredstvima koja su poduzetnicima na raspolaganju kao i o kreditinim linijama uz nikad manjim kamatnim stopama od strane HAMAG-a i HBOR-a, a iz realnog sektora kao predstavnik i promicatelj novih kultura u poljoprivredi, gospodin Ivan Šulog je podijelio je svoje 20-ogodišnje iskustvo sadnje i izvoza egzotičnog voća u Hrvatskoj.

Upravo u tom smjeru primjeri dobre prakse, Vinkovačka šparoga, Udruga Čepinski kupus, Berry Organica, Exotic-Pannonia, Udruga Češnjak, Eurco d.d. i Građevinski fakultet Osijek, koji su se udružili u zadruge, udruge, kooperacije, partnerstva obrazovnih institucija i privatnih organizacija, su sudionicima ukazali na mogućnosti i prednosti udruživanja.

Zaključak konferencije  je da je uz regulirano tržište s donesenom nacionalnom strategijom i sinergijom svih dionika, izvršne vlasti, znanstvenih i obrazovnih  institucija i gospodarstvenika oporavak domaćeg tržišta  moguć, te da je uz projekt Slavonija Baranja i Srijem i nadolazeće projekte i financijska sredstva iz Eu fondova moguće  pokrenuti ruralni dio Hrvatske ali i cjelokupno domaće tržište.

Prezentacije:

Stephanie Trpkov – Sinergija muško – ženske snage u poslu